a piece of my memory

a piece of my memory

17 June 2013

Amsterdam,Netherlands 30 May 2013

Perjalanan dari Brussel Belgium ke destinasi hari ini Amsterdam lebih kurang 360km.Seperti biasa perjalanan yg agak panjang ini memaksa kami utk kerap berhenti rehat.Apa lagi suami yg full time driver.Dan juga seperti biasa setiap perhentian akan ada coffee.Heeee...

Sampai di Amsterdam lebih kurang jam 5.20 petang dan kami terus menuju ke ZAANS SCHAN satu kawasan perkampungan tradisional yg pada saya saaaaangat cantik.Tempat ini mesti ada dalam list wajib pegi anda ya.Rugi ke sini sekiranya tdk berkunjung ke Zaans Schan ni.Oleh kerana kami agak lewat sampai d cni,kami x sempat masuk melihat demo pemprosesan cheese dan coklat dcni.erm...
















 







 
Cantik kan...
Pasti saya juga akan ke cni lagi suatu hari nanti.Insyaallah...
Dari cni kami trus menuju ke Masjid Zaandam,antara masjid terbesar di Amsterdam yg dibangunkan oleh orang muslim Turki.Di base floor masjid ni ada café.Boleh dapatkan nasi biryani,kebab atau roti nan di cni.
 
 
Dan selesai d cni kami meneruskan perjalanan ke hotel yg telah ditetapkan iaitu Hotel Zuranenberg Amsterdam.Berdekatan airport.Sempat jg ambik gambar HumB ni.Dcni keta ni mcm takda harga.Tak sekecoh crita HumB yg di Malaysia skrg ni.Heeee apa da....nah ambik lah
 
 
 
Destinasi seterusnya yg kami tuju adalah perkampungan nelayan VOLENDAM.Juga satu tempat yg sangat cantik di belanda ni.
 

Sailing Trip including snack & drink euro 15 shj.Murahkan.Pilih la mana satu kapal anda suka




Jumpa jg kedai kebab cni.Kelihatan dlm gambar suami dan di blkg tu adalah grup emirates




Isi ikan goreng.Sedap...





Banyak kedai souvenir di area ni dan murah2 lagi tau.Lebih murah dr kat Zaans Schan ya kekawan.Kalau pegi zaans schan,kat situ ada jg kedai souvenir.Jgn beli bnyak.Nanti smpai dsini menyesal pula..hehe

Masa ni suami asyik2 tanya,"naik feri p sebelah?" hahahaiii ..I knw u..
Pastu jap2 cakap,"bestnya kalau dapat mancing cni.."








Feri yg kitorang naik ni utk ke pulau sebelah pegi balik hanya euro 10/person.Murah kan.










Nampak macam panas tp sejuknya...jap2 masuk dalam.Masa ni penumpang x ramai.
 
Tapi feri satu ni pla ramai nya...


Sampai ke pulau sebelah.Cantik...


Sedang2 duduk minum coffee,org ni dtg dgn teman setianya.Sabar je lah...Penduduk dcni mmg sayangkan anjing yea kekawan.Tak percaya nanti saya tunjuk istimewanya anjing2 ni pada mereka.



Terompah yg x sempat saya beli gara2 tertinggal feri.
















 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

3 comments:

Hanna Farah said...

best bace...bace 2, 5 kali pun x boring..berangan dulu nak gi sane, hope one fine day tercapai g sane..amin

Hanna Farah said...

Bestnya g Europe!! Bace 2, 5 kali pasai ni pon x boring...berangan nak ke sane, hope one fine day dpt lah jejak kan kaki ke sane..amin

Hanna Farah said...

Best...berangan nak ke sane ni!! dah byk kali bace blog ni~ terbaikk